Sultan’ın Mutfağı


Son zamanlarda bitirdiğim kitaplardan “Sultan’ın Mutfağı”nı Mayıs 2010’da ilk duyduğumda o kadar sevindim ki anlatamam. Bu öyle bir sevinçti ki; insanın günlerdir bir şey yiyip içmeden, dağlarda uzun süre aç kalması ardından; harikulade bir sofraya denk gelmesi gibiydi. Nitekim benim bildiğim kadarıyla edebiyat tarihimizde, olayların Osmanlı saray mutfağında geçtiği tek roman bu, hatta yine bildiğim kadarıyla kahramanları aşçılardan oluşan tek roman da bu… O yüzden bu kitabı hemen satın aldım ve büyük bir iştahla okumaya koyuldum. Ama maalesef ki araya bir sürü bitirilmesi gereken iş girdiğinden, büyük hevesle koyulduğum kitabın son sayfasını görmek geçen ayda nasip oldu.


Yukarıda belirttiğim gibi kitap tarihi bir roman, olaylar saray mutfağı merkezli örülüyor, kişilikleri oldukça renkli ve bambaşka özellikleri olan Amr, Athanasios, Niccolo di Speranza, Afşin gibi aşçılar da kahramanlarımız oluyor.


Uzun cümleler ve detaylı tasvirlerin bol olduğu kitapta bazen haydi konuya geçelim denilmiyor değil ama sayfaların; mutfak, aşçı, kepçe, kazan, tat, koku vb ile dolu olması insanın okuma iştahını daima kabarık tutuyor.


Kitabın yazarı, Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Özlem Kumrular da en az bu kitaptaki kahramanlar kadar renkli bir insan. Ayrıca bazı dillere ve birçok disipline hâkim olabilecek kadar da zeki… Olaylara bakış açısını, eğlenceli ve akıcı anlatışını elektronik ortamda da takip edebileceğiniz yazarın blog adresi: http://ozlemkumrular.blogspot.com/


İştahla okumanız dileğiyle!


Özlem Kumrular, Sultan’ın Mutfağı, Doğan Kitap, ISBN 978-605-111-530-6

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik