Bir Sanatçı, Mutfak Sanatçısı, Yurdaer Kalaycı


Bu günkü konumuz bir sanatçı, hem de mutfak sanatçısı, üstat Yurdaer Kalaycı…

 Dönemin ünlü aşçısı Haşim Usta’nın oğlu Yurdaer Bey, yemek kokularının eksik olmadığı, sürekli yeme-içme muhabbetlerinin döndüğü bir evde dünyaya gelmiş. Kendisinin halen şükranla andığı, çok değerli hocaların eğitiminden geçmiş; çok küçük yaşlarda öğretmeninin keşfettiği ressamlık yeteneğini de geliştirerek, sanatçı ruhunu sürekli beslenmiş.


İstanbul’da üniversite eğitiminden sonra yine bu ilde yöneticilik görevlerinde bulunmuş. Ardından küçük yaşlarda eğitimini almaya başladığı, yemek pişirme sanatını geliştirmek, hayallerini gerçekleştirmek için Bolu’ya dönmüş. Birçok girişimde bulunarak bugün halen işlemekte olan “Yurdaer Mutfak Sanatları Merkezi”ni kurmuş ve geliştirmiş.


Oldukça aktüel olan Yurdaer Bey; çoğu güzel sanatları mezunu ressama taş çıkartacak cinsten resimler döktürüyor; coğrafyamızın mutfak kültürü hakkında eski-yeni kaynakları sürekli tarayarak hazmediyor ve bunları özümseyerek uyarlamalar yapıyor. Yeni yemekler, yani yeni sanat eserleri türetiyor, uydurmuyor ve öğrencilerini de bu doğrultuda eğitiyor. Merkezde pişirilen yemekleri, mekânında misafirlerinin beğenisine sunuyor, “bir mutfak sanatçısı, aynı yemeği, aynı şekilde bir kez daha yapmaz” diyor.


Yani Yurdaer Bey, Osmanlı dönemi, eski yazmalarındaki “sanat-ı tabhı” başlangıçlı tarifleri uygulayabilecek nitelikte, o ruha ve nihai ürünün güzel olması gerektiği endişesine sahip cinsten bir insan. Hatta bir çılgın, neden mi; ömrünü ve gelirini bu uğurda harcayabildiği için; Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde yer alan maddelerin üst basamaklarında yer alan özellikleri gösterdiği için…


Sözü uzatmayarak, bu eli öpülüp alna koyulması gereken insanın mekânı ve şahsı hakkında, detaylı bilgi edinebileceğiniz internet sayfasının adresini veriyorum: http://hotelyurdaer.com/


Sizlerinde onunla ve onun gibi mutfak aşığı insanlarla tanışma fırsatını elde edebilmeniz ümidiyle, lezzetler diliyorum!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik