Hamsi

Evliya Çelebi şöyle anlatmış bu güzelim balığı:

“…Ama bunların hepsinden fazla Lazlar’ın üzerine düştükleri, alış verişi hakkında kavga ettikleri hamsi balığı… Bu balık Hamsinde çıktığı için hamsi balığı derler. Balığın çıkışını dellallar halka haber verirler. Bir kere su urunca ‘Ahça çomahla bir mendil hamsi ver’ diye ince sırmalı mendillere balığı koyup giderler. Balığın suyu akarak giderken, bazıları suyun aktığına acıyarak, ‘Bre balığın suyunu akıtıyorsun… Suyuna bir pilavcık sallasana’ diye şaka ederler. Şu beyitleri söylerler:

Tranzondur yerümüz
Ahça tutmaz elümüz
Hamsi paluk olmasa
Nice olurtu halumuz”

Ayrıca şehveti, kuvveti artırıcı ve sindiriminin kolay olduğunu da yazmış. Mevsiminde kolay erişilen ve en ucuz balıklardan olan hamsi, pişirmesinin kolaylığı ile de avantajlı bir balık. Ayrıca diğer balıklarda olduğu gibi proteinden vitaminlere, potasyumdan sodyuma, kalsiyumdan fosfora kadar ihtiyaç duyduğumuz bir çok besin ögesini de içeriyor. Eee bizlere de bol bol tüketmek düşüyor…

Kaynak:
Çelebi, Evliya. (1992). Seyahatname. (Hazırlayan: M. Emre Karaörs). İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik