Meyveli Yaş Pasta

Merhabalar,

Gelen talepler üzerine bugün bir meyveli yaş pasta tarifi veriyorum; doğum günleri, kutlamalar veya gelecekte lezzetle anılacak diğer anlarınız için…

Güzel günler, afiyetler diliyorum!


Pandispanya:
• 10 adet yumurta (~500 g)
• 2,5 su bardağı pudra şekeri (~300 g)
• 2+1/4 su bardağı un (~250 g)
• 1 paket vanilya
• 3 yemek kaşığı çekilmiş badem (~50 g)
• Biraz sıvı yağ

Hazırlanışı
• Yumurtaları ortası çukur kaplara ak ve sarı olarak ayırın. Pudra şekerinin çoğunluğu akında olacak şekilde tek yöne düzenli olarak çırpın.
• Krema gibi koyu bir kıvam alınca tek kapta birleştirin ve diğer malzemelerle birlikte karıştırın (çok fazla değil, fom* sönmemeli).
• Yağlanmış kalıba dökün ve 175 °C’de 30-40 dk pişirin (iyice kabarana kadar kesinlikle fırının kapağını açmayın). (Batırdığınız bir kürdana hamur bulaşmadan çıkıyorsa yeterince pişmiştir.)
• Fırından çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin ve düz-uzun bir bıçak ile yatay iki parçaya bölün, çok fazla tepeleşme oluştuysa tıraşlayın ve bu şekilde kullanın.
* Yumurta akının çırpılarak normal hacminin 8-10 katı kabarmış hali.


Krema:
• 2 çay bardağı toz şeker (~200 g)
• 3 su bardağı süt (~660 ml)
• 3 yemek kaşığı un (~45 g)
• 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı (~30 g)
• ½ paket vanilya

Hazırlanışı
• Şeker, süt ve unu orta hararetli ısıda çırpma teli ile sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin.
• Tereyağı ve vanilyayı ekleyin bir iki taşım daha karıştırıp altını kapatın.


Krem Şanti (Sade):
• 1 su bardağı sıvı krema (~220 ml)
• 1 çay bardağı pudra şekeri (~80 g) (isteğe göre azaltıp çoğaltılabilir)

Hazırlanışı
• Ortası çukur bir kapta krema ve pudra şekerini tek yönde düzenli olarak çırpın.
• Koyu bir kıvam elde edince kullanın (Bir kaşığa aldığınızda ters çevirdiğiniz vakit düşmüyor ise istendik kıvamdadır).


Meyveli Yaş Pasta:
• Bir çay bardağı vişne suyu (~100 ml) (portakal, limon, vb sular da olabilir)
• Muz, kivi, çilek, portakal (~istenilen meyveler)
• Pandispanya
• Krema
• Krem şanti

Hazırlanışı
• Yatay kesilmiş pandispanyanın iç kısımlarını meyve suyu ile nemlendirin.
• Alt pandispanyaya ince bir kat krema yayın.
• İnce doğranmış meyveleri homojen bir şekilde yerleştirin.
• Üzerine krema ile kaplayın.
• Üst pandispanyayı kapayın.
• Düzgün yüzeyli bir palet, spatula vb ile krem şantiyle pastayı kaplayın.
• Meyveler ve yenilebilir cisimlerle zevkinize göre süsleyin.
• Şanti torbası yardımı ile kalan krem şantiyi şekiller vererek sıkın.
• En az 1 saat serin bir yerde soğuduktan sonra servis edin…


Yorumlar

  1. osman bey düzeltme için teşekkürler gerçekten gözden kaçmış bir rakam. saolun.

    saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Ne demek; paylaşılan bilgi fayda sağlıyor ve böyle böyle doğruya ulaşıyoruz işte.
    Söz konusu kolesterol olunca bayağı fark yaratıyor.
    Kolaylıklar, leziz günler diliyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik