Musakka (Vegan Vejetaryen Versiyonu)




Vegan vejetaryenlik hakkında bilgi verilirde tarif verilmeden olur mu hiç… Hemen bu eksikliği tamamlıyorum ve bir yemek tarifi yazıyorum.


Yemeğimiz, ismine oldukça aşina olduğumuz musakka. Fakat haliyle veganlığa uygun şekliyle; yani hayvansal hiçbir ürün kullanılmadan. Ayrıca yakın bir zamanda uzaktan gayet normal bir kek olan, yalnız tadı biraz farklı ve haliyle bileşenleri de farklı olan bir muffin yazacağım…


Musakka (2 kişilik):
Sebzeler
• 125 g ince dilimlenmiş patlıcan
• 125 g ince dilimlenmiş kabak
• 125 g kabuğu soyulmuş ve ince dilimlenmiş patates

Domates Sos
• Biraz zeytinyağı
• İnce doğranmış 1 büyük soğan
• İnce kıyılmış veya dövülmüş 1 diş sarımsak
• 100 ml su
• 100 gr doğranmış domates (tomate concasse)
• ½ çay kaşığı mercanköşk otu
• Bir tutam tarçın
• 1 defne yaprağı
• ¼ çay kaşığı tuz

Çam Fıstığı Kreması
• 125 g yumuşak soya peyniri
• 100 g çam fıstığı
• 1 çay kaşığı limon suyu
• ¼ çay kaşığı ararot nişastası (bulamazsanız buğday nişastada uygundur)
• ½ diş sarımsak
• Bir tutam rendelenmiş muskat cevizi
• ¼ çay kaşığı tuz
• Bir tutam beyaz biber
• 100 g ekmek kırıntısı (galeta unu)


Hazırlanışı
• Fırını 200 °C’de ısıtınız ve ızgara rafının üzerine fırın kâğıdı koyunuz.
• Yaklaşık 15 dk pişecek şekilde sebzeleri bu kâğıt üzerinde pişiriniz.
• Uygun bir tavada içersinde, kısık ısı kullanarak ve devamlı karıştırarak zeytinyağında sarımsakları ve soğanları pişiriniz.
• Ardından su, domates, mercanköş otu, tarçın, defne yaprağı ve tuzu ekleyiniz.
• Kapak kapayıp, arada karıştırarak yaklaşık 15 dk kaynatınız.
• Ateşi kapayıp defne yaprağını içinden alınız.
• Çam fıstıklarını limon suyu ile beraber krema gibi oluncaya dek blenderdan geçiriniz ve geri kalan malzemeleri ilave ederek karıştırınız.
• Bir fırın kabına domates sosunun ¼’ini ve üzerine patlıcan ve kabakların yarısını, patatesin tümünü ve ekmek kırıntılarının yarısını koyunuz.
• Ardından geri kalan domates sosunun yarısını, patlıcan ve kabakları üzerine koyunuz.
• Sonra geri kalan domates sosu ve ekmek kırıntılarını koyunuz.
• Üstüne çam fıstığı kremasını yayınız ve 35-40 dk üzeri kızarıncaya kadar pişiriniz.
• Servis öncesi 10 dk dinlendiriniz.


Afiyetler olsun, leziz günler.
Bu arada bu tarz yemeklerden haz duymak için vejetaryen olmak gerekli değil, birçok kişinin hoşlanacağından eminim….

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik